19 Eylül 2014 Cuma

Yorum: Yandaş | Veronica Roth

''Tek Bir Seçim Kim Olduğunu Tanımlar''

Kitap:Yandaş
Yazar:Veronica Roth
Yayınevi:Artemis Yayınları
Sayfa Sayısı:520
Tür:Distopya
Puan:5/5
Tek bir seçimSeni dönüştürebilir

Tek bir seçimSeni yok edebilir

Tek bir seçimKim olduğunu belirler

Birinin korkularını çekip aldığınızda, merhamet duygusunu da almış olursunuz.

Tris Prior'ın bir zamanlar inandığı topluluk sistemi çöküşün eşiğinde. Bu nedenle Tris, yeni bir dünya keşfetme fırsatını tereddütsüz kabul ediyor. Çünkü Tobias'la birlikte çitlerin ötesinde yalanlardan, iç içe geçmiş ilişkilerden ve acı hatıralardan uzak, yeni bir hayat kurma şansı olabilir. Oysa Tris'in öğreneceği gerçekler, ardında bıraktıklarından çok daha tehlikeli. Bildiği her şey anlamını hızla yitirirken, Tris insanın karmaşık doğasını anlamak için savaşmak zorunda. Tabii cesaret, dostluk, fedakârlık ve aşk gibi imkânsız seçimlerle de karşı karşıya.

-Yorum-
Merhabalar! Bir iki haftadır blogta yoktum. Malum Eylül geldi ve üniversite açıldı. Ders seçimleri, okul falan derken blog biraz boşlandı. Ama bu sırada çok fazla olmasa da kitap okumaya devam ediyordum. Bir önceki kitap yorumumun sonunda okuyacağım sıradaki kitabın Uyumsuz serisinin final kitabı olan Yandaş olduğunu söylemiştim. Kitabı  da bu sabah bitirdim ve oldukça güzeldi.

Yoruma başlamadan önce şunu söylemek istiyorum. Yandaş'ı okumadan önce bloglarda, Goodreads'te falan kitabın yorumlarına ve okuyanların düşüncelerine bakmıştım biraz. Beğenenlerin yanında kitabı, sonu yüzünden beğenmeyenlerin de olduğunu ve yazara hafiften kızanların olduğunu görmüştüm.  Ama ben kendi adıma şunu rahatlıkla söyleyebilirim; Yandaş o malum sonuna rağmen bana göre serinin en iyi ve aksiyonu en bol kitabıydı. Çok güzel başladı ve daha önceden hiç tahmin edemeyeceğim yerlere gitti, Ve o meşhur sonu ile de final yaptı. -Bu sonun ne olduğunu en azından şimdiki satırlarda söylemeyeceğim.-

Her neyse demem o ki bence Veronica seri için iyi bir son hazırlamış ve bir bakıma düşününce de böyle bir son gerekliydi diye geçiriyor insan içinden. Neyse çok uzatmadan yoruma geçeyim. Ama şimdiden söyleyeyim eğer Yandaş'ı henüz okumadıysanız yorumumun bu kadarı ile yetinmek zorunda kalacaksınız. Çünkü yorumda Yandaş'ın yanı sıra diğer kitaplardan da biraz spoiler vereceğim.
Hazırsak başlayalım o zaman! Bildiğiniz gibi Kuralsız'ın sonunda Edith Prior adındaki kişinin topluluk surları dışında da bir hayatın var olduğunu söyleşine tanık olmuştuk. Tris ve Dört surların dışındaki hayatı merak etseler de başlarında yeterince sıkıntı olduğu için bir süre de olsa henüz ayrılmamaları gerektiğini düşünüyorlar. Jeanine Mathews'in ölümünden sonra tüm kontrol Evelyn'in eline geçmiştir ve herkesi o yönetmektedir. Ama ona karşı olan bir direniş de çok yakında baş göstermeye başlamıştır. Kendilerine "Yandaş" diyen bir grup insan sınırların dışındaki hayatta yaşamak için toplulukları terk etme düşüncesindedir. Evelyn ise kontrolü kaybetmemek için bunu engellemeye çalışmaktadır.

Yandaşların varlığından sonra Tris ve diğerleri sınırların dışındaki hayatı araştırmak için birlikte dışarı çıkma kararı alırlar. Ve bu karar sonucunda da ilerleyen zamanlarda, yaşadıkları hayatın her anının Büro adı verilen bir topluluk tarafından sürekli izlenildiğini öğrenirler. Öyle ki Büro çoğu topluluk üyelerinin, Uyumsuzların ve hatta Tris'in anne ve babasının ölümünden sorumlu kişilerdir.

Çok fazla ayrıntıya girip kafa karıştırmak istemiyorum. Ama Yandaş'ta birçok sırrın açığa çıkacağını, iyi olduğunu düşündüğünüz kişilerin bile bir süre sonra gerçek yüzünün ortaya çıktığını ve ardı arkası kesilmeyen çatışmaları okuyacaksınız. Açıkçası bunları okurken ben de bazen kafa karışıklığı yaşadım ve olayları sindirmekte zorlandım. Ama ilerleyen bölümlerde her şey açıklığa kavuşuyor ve kimin hangi tarafta olduğunu, yapılan seçimlerin anlamını ve nedenini daha iyi anlayabiliyorsunuz.
Yandaş'ta Kuralsız'daki çoğu karakterin yanı sıra birkaç tane de yeni karakterle karşılaşıyoruz. Bazılarının bizimle daha uzun zamandır birlikte olmasından mıdır bilmiyorum ama kitabı bitirdikten sonra özleyeceğiniz birçok karakter olacaktır. Benim için bunların başında Uriah, Tori gibi yan karakterler geliyor. Çünkü malesef bu karakterler final kitabın ölerek bize veda ediyor :'(


Ölen karakterler demişken kitabın sonuna damga vuran ve çoğu hayranı üzen bir ölüme geldi sıra. Kim olduğunu anlamışsınızdır zaten. Ya Tris ya da Dört. Açıkçası ben kitabı yarıladığımda ana karakterlerden birisinin öleceğini düşünüyordum zaten ve bu kişiyi de Dört olarak düşünmüştüm. Ama malesef kitabın sonunda serinin ana kahramanı Beatrice Prior'a veda ediyoruz. :'( O sahne geldiğinde belki bir ihtimal ölmemiştir, yazar ters köşe yapacaktır diye düşündüm ama malesef olmadı.
Neyse bu kadar hüzün yeter. Dediğim gibi bence serinin en başarılı kitabıydı Yandaş. Goodreads'te de 5 puan verdim zaten. Alın okuyun, ama kendinizi de hazırlayın. Son olarak Artemis Yayınları geçen günlerde Uyumsuz serisinin devam kitabı olmayan ama seride görmediğimiz olayları Dört'ün ağzından okuyacağımız ve yurtdışında da çok rağbet gören ''Four'' adlı kitabı, Kasım ayındaki Tüyap Fuarı'nda çıkaracaklarını duyurdu! Almak isteyenlere duyurulur. Ben kesinlikle alacağım. :D


Şimdilik bu kadar. Başka bir yorumda görüşmek üzere kendinize iyi bakın. :)

7 yorum:

  1. Kesinlikle böyle bir son olması gerektiği konusuna katılıyorum. İlla herşey toz pembe olmak zorunda değil, bu bir kitapta olsa. Final kesinlikle, yaşanması gereken herşey yaşanmış gibi hissettirdi bana. Bu yüzden bu seri favorilerim arasında :)

    YanıtlaSil
  2. Ben de finali tam olarak beğenmeyenlerin tarafında biri olarak bir şeyler yazayım izninle:
    Biraz uzun ve hafif spoilerlı bir yorum olacak. Hazır olun:)
    -İlk kitapta hükümete karşı savaşmışlardı, bu kitap benim de serinin içinde en sevdiğim kitaptı bu arada. Sonra ikinci kitapta bu hükümeti devirdiler ve yeni bir "hükümet" ipleri eline aldı. Artık "yine" yeni kötü bir hükümete karşı çıkmaları gerekiyordu bu defa. İlk iki kitapta böylece büyük bir tekrara düşmüşken 3. kitapta farklı bir içerik bekliyorsun ister istemez. Bu defa daha büyük bir düşmanları var: Daha büyük bir "hükümet":) Bu nedenle seriyi okurken kendimi hep bir kısır döngünün içinde hissettim. Bir hükümeti devirip, hemen ardından sıradaki hükümete geç:) Hep aynı hatalar, hep benzer dikkatsizlikler...
    -Yazar kitap boyunca çok fazla karakter öldürüp yasını tutturmuş sayfalarca. Ama karakterler üzerinde aslında o kadar az duruyor ki (ya da çok sığ özellikleri üzerinde duruyor) kitap boyunca, bazen sayfalarca yas tutulan kişinin cinsiyetini bile bilmediğim oluyor:)
    -2. kitap çok harika bitmişti. Uyumsuzlarla ve topluluklarla ilgili gerçeği öğrenip, her şeyin daha belirgin ve meraklandırıcı olacağını düşünmüştüm. Ama 3. ktapta öğrendik ki gerçekler tam olarak öyle değilmiş. Herkesin farklı bir gerçeği varmış hatta; hükümetin, asilerin... Sonuçta hepsinin fikirleri uzun paragraflar ve sayfalar boyunca bir araya gelip, hangisinin doğru, hangisinin yanlış olduğunu ayırt edemeyince başıma ağrılar girmeye başladı:)
    -3. kitap boyunca Dört her söylenene inanıp, her tuzağa düşüyor. Neyse ki Tris her seferinde doğru olanı yapıp, üstelik Dört'e yardıma koşuyor. Tamam, Tris de iyi kız hoş kız ama sırf Tris'i "kahraman" göndermek için Dört'ü çöpe atmış sanki yazar. Halbuki ilk kitaptaki Dört ne bu kadar saftı ne de bu kadar ezikti. Sanki yazar tüm karakterlerin kişiliğini, istediği sona uyacak şekilde değiştirmiş.
    ...
    Tabii seriyi beğendiğim için hatalar üzerinde bu kadar duruyorum. Her şeye rağmen son 100 sayfa -Tris'in ölme şekline pek mantıklı bir açıklama getiremesem de- iyiydi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ahh sonunda kitabı birazda olsa derinlemesine tartışabileceğim birisi :D Öncelikle yazdıklarının çoğuna katıldığımı söyleyebilirim. Mesela birçok karakterin öldürülmesi ama bu karakterler üzerinde o kadar fazla durulmaması ve ilgi gösterilmemesi. Ben bu karakterler arasında Uriah ve Tori 'nin böylesine üstün körü geçileceğini beklemiyordum açıkçası.

      Ve Dört hakkında dediklerine de biraz katılıyorum. İlk iki kitaptan sonra Yandaş'a başlayınca Dört için bende biraz böyle düşünmüştüm ama sonra herhalde onun bakış açısından anlatıldığı için ben öyle düşünmüşümdür diye geçirdim içimden :D

      Ve yeni bir hükümetin ortaya çıkmasından sonra da olayları bir süre takip edemedim, bunlar iyi mi kötü mü diye düşünüp dururken kafam karıştı resmen. Ama sonra soru işaretleri kalktı ortadan ve kitaba genel olarak bakınca oldukça da sevdim. Zaten dedin gibi de seriyi beğendiğimiz için olaylar ve hatalar üzerinde bu kadar durduk ve düşündük.

      Demem o ki, kitap kesinlikle kötü değildi ama seriyi sıkı takip edince insan ister istemez durup düşünüyor bazı yerlerde. Ama tabi bunlar Yandaş'ın benim serinin içindeki favori kitabım olmayı değiştirmiyor.

      Yorumun için de teşekkür ederim. Kitap hakkında konuşmak beni mutlu etti :)

      Sil
  3. Senin de dediklerin doğru. Aslında bence bu yüzden bir ayrım oldu okurlar arasında: Bir kısım tüm bunları mantıksız bulurken, bir kısım da diğer değişkenlerden yola çıkıp mantıklı birer açıklama getirip kitabı beğendiklerini belirttiler, bir kısım Tris olayından sonra mantıklı açıklamalar getiremeyecek kadar sinirlenip kitabı yerdiler, bir kısım da sürü psikolojisiyle çoğunluğa katılıp gözü kapalı kitabı erden yere vurdular.

    Ben şu an bağımsız bir kısımdan olarak, en azından seriyi okuduğuma pişman olmadığımı söyleyebilirim. Her ne kadar bu hatalar olsa da, yazar en azından, artık vıcık vıcık olmaya başlayan genç yetişkin (ve distopya) türünün içinde orijinal bir şeyler yakalamayı başarmış.

    Bu arada, cevabın için ben teşekkür ederim asıl. Kitaplarla ilgili konuşmak istersen tekrar, ben buralardayım ;)

    YanıtlaSil
  4. Birşey sorucam lütfen cevap yazın yandaş kitabının son sayfasında Cristina dört e bana berbat olmayan anılar iyi geliyor mesele fırsatların farkına varmak diyo dörtte cristinacristinada gulumsuyo ve dört bunun üzerine iyilesebiliriz birbirimizi iyilestirebiliriz diye dusunuyo sizce bu düşünceyle cristinayi dost olmaktan bahsediyo yoksa tris ten sonra cristinaycristinayla ilişki yasamaktanmi bahsediyor lütfen cevap yazın cok merak ediyorum ve tris için çok üzüldüm çok ağladım keske dört onun yanına gelip onun elini tutunma canlansaydi benimde fikrim bu sorduğum soruya cevaplarınızi bekliyorum

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Uyumsuz hayranlarından biri! :D Dediğin olayı final kitabının son sayfalarını okurken kesinlikle ben de hissetmiştim. Yani ileride Dört ve Christina arasında bir şey yaşanma ihtimalini. Yani yazar biraz açık bırakmış gibi geldi bana orada olayın ucunu. Ama ben çok ta desteklemezdim sanırım böyle bir şey olsaydı Dört-Christina ilişkisini. ;)

      Sil

 

Subscribe to our Newsletter

Contact our Support

Email us: Support@templateism.com

Our Team Memebers