16 Ekim 2014 Perşembe

Yorum: The 100 | Kass Morgan

''İnsanlığın Geleceği Onları Elinde.''

Kitap:The 100
Yazar:Kass Morgan
Yayınevi:Go! Kitap
Sayfa Sayısı:300
Tür:Bilimkurgu
Puan:4/5
Onlar Yalancı, Onlar Hırsız, Onlar Asi, Onlar Kahraman Onlar İnsanlığın Kaderini Belirleyecek 100 Genç...
Yaşanan nükleer felaket dünyanın sonunu getirmiş, bu büyük felaketten sağ kurtulan insanlar 300 yıl boyunca Dünyanın yörüngesindeki bir uzay gemisinde varlıklarını sürdürmüştür. Tükenmeye yüz tutan kaynaklarla koloniyi ayakta tutmaya çalışan yöneticiler, nüfusu kontrol altında tutmak için en sert tedbirleri almakta, hafif suçlar için bile idam cezası uygulanmaktadır. Öyle ki çocuk suçlular on sekiz yaşına geldiklerinde idam edilmektedir. Ama ölümlerini bekleyen bu gençlerin artık çok önemli bir görevi vardır. Gözden çıkarılmış genç suçlulardan oluşan 100 kişilik bir ekip, geçen zaman içinde yerleşime hazır hale gelip gelmediğini test etmek için Dünyaya gönderilecektir. Koloninin geleceği, onların elindedir. 
100 ekibi farklılıklarını, geçmiş hesaplaşmalarını bir kenara bırakıp birleşmeli ve bilinmezlerle dolu Dünyada hayatta kalmaya çalışmalıdır. Ama ihanetler, sırlar, henüz bitmemiş ve yeni başlayan aşklar gün yüzüne çıktıkça bir arada kalmaları gittikçe zorlaşacaktır.
-Yorum-
 Merhaba! Bugün yeni bir kitap yorumu ile buradayım. Blog tur dışında zaman bulabildikçe yapmaya çalıştığım sayılı yorumlardan birisi olacak. Yorumunu yapacağım kitap ise yeni bir yayınevi olan ve çıkardıkları ilk kitap niteliği taşıyan Kass Morgan'dan The 100. Bildiğiniz gibi kitap bir süredir birçok kişi tarafından bekleniyordu ve kitabın bir de başarılı sayılabilecek bir yabancı dizisi mevcut olduğundan ilgi çekici bir yanı vardı. Yeni kitap alışverişimi geçenlerde yapmış olmama rağmen bu kitabı sipariş vermemiştim ama sonra sağolsun kardeşim vasıtasıyla kitabı edindim :D Ve The 100'ın dışında sipariş ettiğim Efsane, 5.Dalga ve Labirent:Son İsyan gibi çok iyi ve okumayı çok istediğim kitaplar olmasına rağmen The 100 ile başlama kararı aldım ve neticesinde de keyif alarak kitabı tamamladım.

Her neyse, kitabın konusundan biraz bahsedeyim: Dünyada yaşanan bir nükleer felaketten sonra insanlar daha fazla dünyada yaşayamamışlardır ve hayatlarını bir uzay boşluğunda 300 yıl süren bir uzay gemisinde sürdürmeye çalışmışlardır. Ne yazık ki belirli bir süre Koloni'nin kaynakları insanlar için yeterli olsa da bir süre sonra insanlar kaynak sıkıntısı çekmeye başlamıştır. Bu yüzden de Koloni'de çok katı kurallar bulunmaktadır, çünkü hiçbir kaynak boş yere tüketilmemeli ve insan ırkı ellerinden geldiği sürece uzun yaşamaya çalışmalıdır.

Yaklaşan kaynak kıtlığı Koloni yöneticilerini harekete geçirmiştir ve insanların hayatlarını sürdürmeye devam edebilmeleri için bir yol aramaya zorlamıştır. Son çare olarak da Dünya'da hala yaşanılabilir bir hayatın var olup olmadığını araştırmak için Dünya'ya bir ekibin gönderilmesinde karar kılınmıştır. Bu ekip de Koloni'deki hırsız, yalancı, vatana ihanet gibi suçlardan hüküm giyen 18 yaşındaki azılı gençlerden seçilmiştir. Koloni görev için bu 100 genci seçmiştir çünkü her nasılsa suçlu olduklarından 18 yaşına geldiklerinde hapisten çıkarılıp idam edileceklerdir. Koloni de bunu yapmak yerine onları Dünya görevine göndermeyi seçmiştir.
Kitap 4 ana karakterin yaşadıklarını, her bölümde ayrı bir kişiyi inceleyerek anlatıyor. Ama bunları okurken hikayeyi bu 4 kişinin ağzından değil, üçüncü bir tekil kişinin ağzından okuyoruz. Ki bence böyle olması hem kitabın daha akıcı olmasını sağlamış hem de tek bir karakterin düşüncelerine odaklanmak zorunda kalmamamızı sağlamış oldu. Bu karakterlerden kısaca bahsedecek olursam;

-Bellamy: Dünyaya gönderilen 100 ekibi arasında kız kardeşinin de olduğunu öğrenince ona yardım etmek için bu intihar görevini ve kardeşine göz kulak olmak için her şeyi göze alan bir ağabey.

-Glass: Dünyaya gönderilecek kişilerden birisi olmasına rağmen son anda Koloni de kalmayı başaran ve aşkının peşine düşen bir kız.

-Wells: Sevdiği kız için tüm insan ırkını tehlikeye atabilecek ve onu korumak için göreve zorla dahil olabilecek Koloni'nin yöneticisi Şansölye'nin oğlu.

-Clarke: Bir zamanlar sevdiği adamın ihanetine uğrayan, kalbi kırık bir genç kız.

The 100 serinin ilk kitabı olduğu için mi bilmiyorum çok fazla aksiyon yaşanmadı, onun yerine karakterleri, geçmişlerini ve Koloni'yi daha iyi tanımamız sağlandı. Ve bence düşününce bu ilk kitap için iyi bir tanışma vesilesi oldu. Kitapta farklı olan bir diğer özellik ise hikayede ara ara yaşanan geriye dönüş kısımlarıydı. Yani karakterlerin Dünya'ya gönderilmeden önce Koloni' de yaşadığı ve karşılaştığı durumları bu sayede okuyabildik. Bazılarına bu geriye dönüş kısımları biraz kafa karıştırıcı gelmiş olabilir belki, ama bence bu sayede kitap daha da bir derinlik kazandı ve olayları, neyin neden yaşandığını daha iyi anlayabildik.
Hmm... başka neyden bahsecektim? Heh, favori karakterimden. Her ne kadar delicesine etkilendiğim ve sevdiğim bir karakter olmasa da en sevdiğim karakter Bellamy oldu. İlk başlarda Wells diye düşünüyordum ama ilerleyen kısımlarda Bellamy'nin hikayesi ve karakterinin yapısını daha çok sevdim.

Durun durun en önemli şeyi unutuyordum! Kitabın kapak tasarımı ve mıknatıs özelliğini. Go! Kitap Türkiye'de bir ilke imza atarak kitabın üst ve alt kısımlarına küçük de olsa birer mıknatıs yerleştirmiş ve bu sayede kitabı kapattığınızda kutu şeklinde bir hal alıyor ve çok hoş duruyor :) Kitabı aldığıma adete kalın ciltli kapaklı bir kitap almışım gibi sevindim :D Zaten kitabı yurtdışındaki The 100 kitapları ile tıpatıp aynı kalitede okuma fırsatımız oldu diyebilirim. Orjinal kapak, orjinal isim, mıknatıs özelliği. Daha ne olsun :)

Buraya kadar yorulmadan sıkılmadan okuduysanız eğer - ki umarım okuyan vardır, nolur olsun :D - son olarak bahsedeceğim şeyde birkaç gün sonra 2. sezonu başlayacak olan kitabımızın yabancı dizisi. Kitabı okurken aklımda pek diziyi izlemek gibi bir düşünce yoktu ama sonra belki izlerim falan dedim. Saklama Kabı'ndan Eren'in de 'izle, sonra da birlikle dizi hakkında konuşalım' demesiyle izleme kararı aldım. Kitaptan biraz bağımsız olmuş sanırım dizi, özellikle var olan birkaç karakterin dahil edilmemesi ve yeni karakterlerin yaratılması gibi. Ama dediğim gibi bir göz atacağım. Sonra belki onun hakkında da bloga bir şeyler yazarım.

Neyse çok uzattım, kısacası The 100 benim keyif alarak okuduğum bir kitap oldu ama umarım devam kitabın daha fazla aksiyon yaşanır. Şimdilik kendinize iyi bakın, hoşçakalın!

17 yorum:

  1. Vay be! Kitabın konusu, yorumu, karakterleri, kapak tasarımı, dizi formatı falan derken en kapsamlı kitap yorumunu yapmış oldun herhalde. Emeğine sağlık :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim :) Elimden geldiğince anlatmaya çalıştım, unuttuğum yerler mutlaka vardır ama beğenmene sevindim :D

      Sil
  2. kaç seri kitap bi tanesini aldım ama sonunu mu aldım bilmiyorum serili mi

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet bir seri. Goodreads'te de seri 3 kitap olarak gözüküyor. Ama bizde henüz sadece ilk kitabı çıktı. :)

      Sil
  3. https://www.google.com.tr/search?q=the+100&es_sm=93&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=e-rtVL2ZGoPSaMuSguAN&ved=0CAcQ_AUoAQ&biw=1280&bih=675#tbm=isch&q=the+100+kitab%C4%B1&imgdii=_&imgrc=feNyQrjpGWKvKM%253A%3BlPwk24v3iqawdM%3Bhttp%253A%252F%252Fwww.alicemarvels.com%252Fwp-content%252Fuploads%252F2014%252F04%252Fthe-100-wondercon1.png%3Bhttp%253A%252F%252Fgokkusagindakisonrenk.blogspot.com%252F2014%252F10%252Fkonusan-kitaplar-ile-blog-turu-100.html%3B1024%3B768 lütfen buraya tıkla ben de bu var kitabın kapağı bu yani kitabın başına baktım çok saçma bir yerden başlıyor

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Ezgi! Kitap ilk başta bizde beyaz kapakla yani orjinal haliyle çıkarıldı. Ama daha sonra kitabın satış yapmasından dolayı sanırım kapak değiştirildi ve senin linkini verdiğin resim kullanıldı. O resmin kullanılmasının sebebi de kitabın yabancı dizisinin ilk sezonunun afişinin senin bahsettiğin resim olması. Yani bir nevi kitap bir ojinal kapak olan beyaz kapak ile çıktı, bir de dizisinin görseli kullanılarak çıkarıldı. Umarım yardımcı olabilmişimdir. :)

      Sil
  4. çok teşekkür ederim yardımcı olduğunuz için

    YanıtlaSil
  5. Seni yeni keşfettim ve mükemmel kitap yorumların var ama ben bu kitabı bir türli anlayamadım kız bir uzay gemisinde bir labovatuvarda (nasıl yazılır bilemedim :D )

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim Yazgı, beğenmene sevimdim 😄. Bahsettiğin kız sanırım kitaptaki Clarke karakteri. Kafanın karışması gayet normal, çünkü kitapta ara ara geri dönüş sahnelero vardı, yani hep aynı zaman diliminde ilerlemiyordu. Bu kısımları fark etmekte ben de okurken açıkçası zorlanmıştım. 😅

      Sil
  6. Sanırım kitabın 2.si çıkmış doğru mu? adı Day21

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet birkaç ay önce bizde 21.Gün adı ile devam kitabı çıktı serinin. :)

      Sil
  7. Merhaba, aceba 3. Kitabın (Homecoming diye biliyorum) ne zaman çevrileceğini yada Türkiyede çıkacağını biliyor musunuz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Serinin son kitabı Eve Dönüş geçtiğimiz birkaç gün önce satışa sunuldu.

      Sil
  8. Çoğu kişi diziyle alakasız diyor.Kitapta Finn karakteri var mı

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet dizi kitaptan oldukça bağımsız ilerliyor ve hayır kitapta Finn diye bir karakter yok. Dizi için yaratılmış yani. :)

      Sil
  9. Ben bu seriyi çok beğenmemiştim malesef ama güzel bir yorum olmuş

    YanıtlaSil

 

Subscribe to our Newsletter

Contact our Support

Email us: Support@templateism.com

Our Team Memebers