19 Şubat 2013 Salı

Uyumsuz | Veronica Roth Kitap Yorumu

Kitap Adı: Uyumsuz (Divergent)
Yazarı:Veronica Roth
Yayınevi:Artemis
Sayfa Sayısı:506
Çevirmen:Uğur Mehter

Uzun zamandır okumak istediğim bir kitaptı Uyumsuz. Ve şimdi kitabı bitirdiğimde diyorum ki kendime iyiki de okumuşum bu kitabı.Gerçekten güzel ve  beğendiğim bir kitap oldu.Gerek konusu,gerek olayın işleyişi ve gerek mutlu son ile bitmesi beni sevindirdi doğrusu.

Tanıtım:
Beatrice Priorın Chicagosunda toplum, her biri belli bir erdemi yaşatmaya adanmış beş topluluğa bölünmüş durumda. Dürüstlük, Fedakarlık, Cesurluk, Dostluk ve Bilgelik. 

Her yıl, belli bir günde bütün on altı yaşındakiler, hayatlarının geri kalanında birlikte yaşayacakları grubu seçmek zorunda. 

Beatrice, hem ailesiyle kalmak, hem de kendi benliğini bulmak istiyor ama ikisini birden seçemez. 

Bu nedenle kendisi dahil, herkesi şaşırtan bir seçim yapıyor.

Genç yazar Veronica Roth heyecanlı seçimler, kalp kıran ihanetler, kan donduran sonuçlar ve beklenmedik aşklarla dolu karanlık bir geleceği anlatan gerilim serisinin ilk kitabıyla edebiyat sahnesine çıkıyor!



Kısaca kitabın konusuna gelecek olursak;


Günümüz Chicago’sında geçen ve beş topluluktan oluşan bir dünya düşünün.Bunlar Dürüstlük,Fedakarlık,Cesurluk,Dostluk ve Bilgelik.Bu dünyada her yıl belirli bir günde on altı yaşındaki tüm gençler kendi topluluklarını seçmek için bir törene katılmaya zorunludurlar.Bu tören onların bundan sonraki hayatlarını hangi toplulukta ve nasıl geçireceklerine karar verecek olan oldukça önemli bir tören.Çünkü bazen bir başka bir topluluk seçtiğinde aileni arkanda bırakmak zorunda kalabiliyorsun ve onları hayatın boyunca bir daha görememek zorunda…

Romanımızın ana karakteri olan Beatrice Prior,Fedakarlık topluluğunda ailesiyle birlikte her türlü eğlence,zevk vb. şeylerden uzak bir hayat yaşayan sıradan bir Fedakardır.Seçim Töreni geldiğinde onun da bir seçim yapması gerekecek ve ailesiyle birlikte bir Fedakarlık hayatı mı yoksa başka bir toplulukta kendi seçtiği bir hayatı mı yaşayacağına karar verecek.
Daha sonra olaylar yavaş yavaş gelişmeye ve Beatrice’in başına gelen olaylar birbiri ardına sıralanmaya başlıyor.

-SPOILER-
Ana karakterimiz seçim töreninde küçüklükten beri yaşadığı topluluk olan Fedakarlık yerine içinde sürekli yanıp tutuşan yönü olan Cesurluk’u seçtikten sonra ailesinde ayrılır ve bu toplulukta eğitim almaya başlar.Burada daha sonra yakın hisler besleyeceği birisi olan Dört ile tanışır.Daha sonra kitabın ilerleyen bölümlerinde olaylar kızışmaya başlar.Bir şeyler yanlış gitmektedir.Beatrice tüm bunları araştırdıktan sonra Bilgelik topluluğunun Cesurluk liderleriyle anlaşarak bir savaş açarlar.Amaçları diğer toplulukları da ele geçirip onları kontrol etmektedir.Ama önlerine bir engel vardır.Bir Uyumsuz olan Beatrice Prior.
-SPOILER BİTTİ-

Gelelim kitabında ismini aldığı Uyumsuz’un ne olduğuna;Seçim Töreni diye bahsettiğimiz olayda her genç kendini yakın hissettiği topluluğu seçmektedir.Ama bazen bir kişi birden fazla topluluğa aynı derecede yakınlık ve ilgi gösterebiliyor.İşte bu bazı topluluklara eşit ilgili gösteren ve tam olarak hangi topluluk yönünün baskın olduğu belirlenemeyen kişilere de ‘’Uyumsuz’’ adı veriliyor.

Evet genel olarak kitabın konusu bu.Bana oldukça ilginç gelmişti.Sevdimde doğrusu.Şimdi birazda kitabın diğer yönlerinden bahsedelim:Kitabın çevirisi gerçekten güzeldi,ne bir yazım hatası ne de bir anlamsız cümle okuduğumu hatırlamıyorum doğrusu.Bundan dolayı çevirmeni tebrik etmek gerek.Çünkü günümüzde hala çeviri ve yazım hatalarıyle dolu oldukça fazla kitap mevcut.

Son olarak kitabın yazarı Veronica Roth ilk kitabı olan Uyumsuz’da gerçekten güzel bir işe imza atmış diyebilirim.Gerek ilginç ve özgün konusuyla gerekse olayları birbirine uyumlu bir şekilde bahlamasıyla.Yani demem o ki,az biraz fantastik birazda ütopik kitapları okumak isteyen kişiler Uyumsuz serisine bir an önce başlamalılar.

Son olarakta kitaba verdiğim puana gelecek olursak;Kitaba 5 üzerinden –sonunun güzel bağlanmasından dolayı- 5 Puan veriliyorum.Şimdilik benden bu kadar.Başka bir kitap yorumunda görüşmek üzere.
Bu arada kitabı trailer’ına ve Youtube’ta bulduğum ve gerçekten iyi hazırlanmış-sanırım bir hayran yapımı- videoya da aşağıdan ulaşabilirsiniz.


Serinin ikinci kitabının kapak tasarımı:


Kitap Trailer'ı:



Hayran Yapımı Olduğunu Düşündüğüm Hoş Bir Fragman:


(Resim Kaynak: Deviantart)


2 yorum:

  1. Çok sevdim bu seriyi, 3. kitaptan umutlu değilim ama. Four'un ve Tris'in bakış açısından yazacakmış. İlk iki kitapta bakış açısı değişik değilken neden böyle bir şey yaptı anlamadım. Gene de seviyoruz ama. Çetin ceviz kadın karakter kaç tane var ki!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesinlikle katılıyorum,henüz 2.kitabı okumamış olsam da böyle güçlü bir kadın karakterin hikayede olması okumamda artı bir etki yarattı :)

      Sil

 

Subscribe to our Newsletter

Contact our Support

Email us: Support@templateism.com

Our Team Memebers