12 Eylül 2013 Perşembe

İnceleme:Kemikler Şehri-Cassandra Clare



Kitap:Kemikler Şehri
Yazar:Cassandra Clare
Yayınevi:Artemis
Sayfa Sayısı:572
Tür:Fantastik
 Puanım:5 (5 üzerinden)
Vampirler, kurtadamlar, periler, gerçek aşk ve aklınızı başınızdan alacak daha birçok şey. Ölümcül Oyuncaklar hafızanıza kazınacak! On beş yaşındaki Clary Fray, New York’ta Pandemonium Kulüp’e doğru yola çıktığında bir cinayete tanıklık edeceği hiç aklına gelmezdi. Hele ki, bu cinayetin daha önce hiç görmediği acayip silahlara sahip tuhaf dövmeli üç genç tarafından işleneceğini hayatta düşünemezdi! Clary, polisi arayabileceğini biliyordu fakat ceset bir anda ortadan yok olunca ve canileri Clary’den başka kimse göremediği için durumu açıklamak pek kolay olmayacaktı! Clary’nin onları görebilmesine çok şaşıran katiller kendilerini Gölgeavcıları olarak tanıtacaktı. Yani, dünyayı şeytanlardan arındırmaya ant içmiş gizli bir kabile!

Cassandra Clare’in yazmış olduğu Ölümcül Oyuuncaklar serisinin ilk kitabı olan ‘’Kemikler Şehri’’ oldukça iyi bir kitaptı.Kitap hakkında şunu söyleyebilirim ki yazar olay örgüsünü oldukça başarılı bir şekilde hazırlamış.Tabi bunun dışında yarattığı karakterleri ve dünyayı da unutmamak gerek.Yaratılan bu dünyada kurtadamlarda vampirlere,perilerden iblis efendilerine kadar daha birçok yaratık ile karşılaşıyoruz.Tabi bunlar arasında benim en sevdiğim topluluk olan Gölge Avcıları’nı da unutmamak gerekir ;) Her neyse daha fazla lafı uzatmadan kitabın konusuna ve görüşlerime geçelim:

Ana karakterimiz Clary Fray 16 yaşında,kızıl saçlı ve Brooklyn’de yaşayan sıradan bir kızdır.-Her fantastik kitabın baş karakteri gibi- En yakın arkadaşı Simon ile vakit geçirmek ve resim yapmak dışında hayatı oldukça sıradandır.Ta ki bir gece Simon ile birlikte Pandemonium adlı bir gece kulübüne gidene kadar.Her şey sakin ve olması gerektiği gibi başlasa da gecenin sonunda oldukça farklı şeyler yaşanmıştır.Clary bu gece kulübünde bir cinayete tanık olmuştur.Hem de bu cinayet garip dövmeleri olan üç silahlı genç işlenmiştir.Birde tüm bu yaşananları sadece Clary’nin görebilmesi ve öldürülen kişinin bir anda ortadan kaybolması ile olaylar iyice içinden çıkılamaz bir hal almıştır.

Daha sonra Clary sadece kendisinin görebildiği bu dövmeli kişileri ‘’Gölge Avcıları’’ olarak tanıyacak ve kendi dünyalarının içinde başka karanlık bir dünyanın daha varolduğunu ve bu Gölge Avcıları denilen gençlerin bu dünyada yaşayan iblisleri öldürmekle görevli olan bir tür koruyucu melekler olduklarını öğrenecektir.
Buraya kadar anlattıklarım zaten kitabın arka kapağında da yazıyordu.Gelelim spoilerlı kısımlara :D

-Yazının bundan sonraki kısmı kitap hakkında oldukça fazla SPOILER içermektedir.-

İlerleyen bölümlerde Clary’nin annesi avcı iblisler tarafından saldırıya uğrar ve ortadan kaybolur.Annesini bulmaya çalışan Clary onun dışında başka birisinin daha annesini aradığı öğrenir.Annesini arayan Valentine adındaki bu adam bu karanlık dünyada oldukça kötü birisi olarak tanınmış birisidir.Şimdi o da bir zamanlar bir Gölge avcısı olan Jocelyn’i aramaktadır.Çünkü Jocelyn’de onun istediği bir şey vardır.Jocelyn,Valentine’in aradığı ‘’Ölümlü Kupa’’yı saklayan kişidir.

Valentine’nin amacı ölümlü kupayı ele geçirip bir ordu kurmaktır.Böylece ‘’Aşağı Dünyalılar’’a savaş açıp onları yok edebilecektir.Ama her ne kadar ondan kaçmaya çalışsada Jocelyn şimdi Valentine’nin elindedir.Artık Valentine bir zamanlar eski karısı olan Jocelyn’i yani Clary’nin annesini ele geçirmiştir.
Annesini bulmanın tek yolunun kendi zihninde birisi tarafından büyü ile saklanmış bir anı aracılığı ile olduğunu öğrenen Clary,Jace ile birlikte onlara yardımcı olabilecek tek kişiye yani ‘’Sessiz Kardeşler’’e giderler.Sessiz Şehir’e geldiklerinde Clary zihnindeki engelin bir büyü ile yapıldığını ve bu engeli de ancak büyüyü yapan kişinin kaldırabileceğini öğrenir.Sessiz Kardeşler bu kişi bulmaları için Clary ve Jace’e yardım ederler ve onlara bunu yapan kişinin ismini söylerler.Bu isim Magnus Bane’dir.

Clary zihnindeki engeli kaldırmak için Magnus Bane’e gittiğinde Bane her ne kadar engeli kaldıramasa da Clary’e başka bir konuda yardımcı olur.Bu sayede Clary Ölümlü Kupa’nın nerede saklı olduğunu öğrenir ve onu saklandığı yerde bulmak için Valentine’den önce davranarak kupayı alır.Ne var ki enstütiye geldikleride Clary ve diğerleri büyük bir ihanetle karşı karşıya kalırlar.Onlara ihanet eden kişi Hodge’dur.Kupaya ulaştıklarını öğrenen Hodge zorla kupayı onlardan alır ve Geçit’i kullanarak Valentine’i çağırır.Çünkü Hodge,Valentine için çalışmaktadır ve şimdi kupa Valentine’in elindedir.


-SPOILER BİTTİ-

Tüm bunların dışında ara ara kitapta yapılan flashbacklerin okumak oldukça keyifliydi.Bu sayede Valentine ve Jocelyn’in tanışmalarını,Çemberi ve Ayaklanma’yı daha iyi anlıyoruz ve ben bu kısımların kitaba oldukça renk kattığı düşünüyorum.Özellikle Luke’un anlattığı Ayaklanma sahneleri oldukça başarılıydı diyebilirim.

-SPOILER- (Son Kez)

Kitabın ilerleyen bölümlerinden Jocelyn’in Valentine’nin karısı olması şaşırdığım kadar şaşırdığım başka bir olayla daha karşılaştım.O da Jace Wayland olarak bilinen kişinin aslında Jocelyn ve Valentine’nin ilk çocukları Jonathan olmasıydı.Ben bu kısımda oldukça şaşırmıştım.
Kitabın sonunda ise her ne kadar Valentine’i yakalamış olsalar da o bir yolunu bulup kupa ile birlikte Idris’e kaçmayı başarmıştır.

Yakın bir zamanda film yorumu ile de karşınızda olacağım.Takipte kalın!

0 yorum:

Yorum Gönder

 

Subscribe to our Newsletter

Contact our Support

Email us: Support@templateism.com

Our Team Memebers