1 Ekim 2012 Pazartesi

Bin Muhteşem Güneş-Khaled HOSSEINI

-Bin Muhteşem Güneş-
 Arka Kapak: 
''Nereye giderseniz gidin, ülkeniz peşinizden gelir. Artık siz orada yaşamasanız da o içinizde yaşar. Afganistan’ın Khaled Hosseini’de yaşadığı gibi…

Bin Muhteşem Güneş, ilk romanı Uçurtma Avcısı’yla tüm dünyada inanılmaz bir başarı yakalayan Hosseini’nin ikinci romanı. Yazar bu romanında da yine doğduğu toprakları anlatıyor. Bu kez iki kadının kesişen yaşamları ve dostlukları üzerinden…

Küçük yaşta evlendirilen kızlar, çocuğu olmayan kadınlar, babaya ya da çocukluk arkadaşına duyulan, geçmişe gömülmüş aşklar…

Khaled Hosseini, hasreti, dostluğu, aşkı ve insanlığı en iyi anlatan yazarlardan. Başarıyla kurduğu olay örgüsüyle, çıkmaz yolların nasıl düzlüklere açılabileceğini gösteren yaratıcı bir kalem.

Bin Muhteşem Güneş, kelimenin tam anlamıyla “beklenen” bir roman.''



                                                                    Benim Yorumum:
Khales Hosseini’nin yazmış olduğu ikinci kitaptır ‘Bin Muhteşem Güneş’.Kitap iki ayrı hayatı yaşayan iki kadının yaşam öyküsünü ve yaşadıkları toplum içerisinde gördükleri muameleleri anlatıyor.İlk başlarda bu iki kadının hayatı ayrı ayrı işlenirken ilerleyen sayfalarda bu kadınların kesişen yaşam öyküleri ile devam eden bir yapıdan oluşuyor kitap.Meryem ve Leyla adındaki bu iki kadının duygusal ve psikolojik dünyalarına ağırlık veren yazar,bana kalırsa oldukça başarılı bir şekilde karakterlerin duygularını aktarmıştır.Kitabın genel olarak konusuna gelirsek: (Spoiler içerebilir!)

Meryem adındaki karakter,annesinin zengin denilebilecek bir adamla yaşadığı gayrimeşru bir ilişkiden dünyaya gelen bir çocuktur.Bir ’harami’’dir Meryem,yani ‘’haram’’ bir evlattır  toplumun gözünde.Meryem’in Celil adındaki babası çok eşli bir adamdır.Yani üç-dört tane kadınla birlikte aynı evin içerisinde yaşamaktadırlar.Daha sonra Celil ile Meryem’in annesi Nana arasındaki bu ilişkiyi öğrenen Celil’in eşleri Meryem’i ve annesini evlerinde istemezler.Celil ise mecburen onlara dağ başı sayılabilecek bir yerde küçük bir kulüne yaparak orada her şeyden uzak yaşamalarını sağlamak zorundadır.Ama Meryem hiçbir zaman babasına alınmamış ve onları hor gördüğün düşünmemiştir.Tam tersine haftada bir kez ziyarete gelen babasını dört gözle beklemektedir.Ta ki gün gelipte Celil’in onlardan utandığını ve onları istemediğini anlayana kadar.

Tüm bunlar yaşandıktan sonra ilerleyen bölümlerde Meryem ,Raşit denen kendinden oldukça büyük bir adamla evlenmek zorunda kalır ve hayatının büyük bir bölümünü etkileyecek olan o adam ile aynı çatı altında yaşamaya başlar.

Hikayenin diğer bir karakteri olan Leyla ise; yaşça Meryem’den küçük olan ve Meryem ile aynı sokakta yaşayan küçük bir kızdır.Leyla,Tarık adında bir bacağını savaş olayları yüzünden kaybetmiş bir delikanlıya gönlünü kaptırmıştır.Küçük yaştan beri birlikte oynayıp,birlikte büyüyen bu iki arkadaş daha sonlarda birbirlerine içten içe aşık olurlar.Hatta mahallelerinde ‘’Leyle ile Mecnun’’ olarak bile bahsedilmektedirler.Savaş yüzünden pek fazla tanıyamadığı iki ağabeyini kaybeden Leyla annesi ve babası ile birlikte yaşamaktadır.Olaylar devam ederken meydana gelen savaş olayları yüzünden mahalledeki herkes gibi Tarık’ın ailesine bu olaylardan uzaklaşmak için mahalleyi terk etme kararı alırlar.Tarık,Leyla’yı da yanında götürmek ister ama Leyla ailesini,özelliklede savaşta kaybettikleri ağabeylerinin acısını fazlasıyla çeken annesini terk edemeyeceğini söyler.Bunun üzeride Tarık ile ailesi mahalleden ayrılırlar.Fakat Tarık ile Meryem ayrılacakları gün yasak bir ilişki ile birlikte olurlar.

Kitabın ilerleyen kısımlarında yıllar geçer ve Leyla savaş olayları yüzünden ailesini de kaybeder ve ortada kalır.İşte bu sırada Leyla’ya yardım eden kişi kitabın ana karakterlerinden olan Meryem’dir.Meryem kocası Raşit’in onayı ile Leyla’yı evlerine alır ve ona bakmaya başlar.Fakat ilerleyen günlerde Raşit sözde,mahallenin evlerinde bir kızı barındırdıkları dedikoduları ile Leyla’nın artık tek bir şart ile burada kalabileceği söyler.O şart ise Leyla’nın Raşit ile evlenmesidir.Leyla karnında Tarık’ın çocuğunun olduğu belli olmasın ve sokakta kalması diye bu teklifi kabul etmek zorunda kalır ve artık Leylea,Meryem ve Raşit aynı evin içinde birlikte yaşamaya başlarlar.

İlk başlarda bir adamın iki karısını olması yüzünden oldukça kavga eden Leyla ve Meryem daha sonlarında ortak birer yönlerini bularak (Raşit’in onlara kötü davranması ve onların birbirlerini kollamaları ile) iyi geçinmeye başlarlar.

Kitabın sonlarıda doğru oldukça trajik olaylar ve acılar çeken bu iki kadın özgürlük arayışları içerisinde Raşit’ten kurtulurlar ama bunu yaparkende Meryem,Raşit’i öldürdüğü gerekçesiyle hapse atılır ve ardındanda ölüm kararı verilir.Elinden hiçbir şey gelmeyen Leyla ise Meryem’in isteği doğrultusunda kendisine iyi bir hayat kurma ve çocuklarına iyi bir hayat verme arzusu içindedir.

Tüm olaylar noktalanıp son bulurken Leyla,Tarık ile kendisine güzel bir aile kurup,iyi bir hayat sürer.Ama içinde hala o sevgi  dolu ve anne şefkati olan Meryem’in bir parçası yaşar.

Altı Çizili Sözler:

·         ‘’Pusulanın hep kuzeyi gösteren ibresi gibi,bir erkeğin suçlayan parmağı da daima,mutlaka bir kadını gösterir.Her zaman.Bunu hiç unutma,Meryem.’’

·      ‘’Sırrını rüzgara fısıldarsan,ağaçlara söylediği için suçalayamazsın.’’

·   ‘’Bu kentin ne çatılarını ışıldatan ayları sayabilirsin,Ne de duvarlarının gerisine gizlenen bin muhteşem güneşi.’’

·    ‘’Geçmişse yalnızca tek bir dersi içeriyordu: Sevgi,insana zarar veren bir hatadır;işbirlikçi,yani umutsa tehlikeli bir yanılsama.’’


-Yorumlarınızı ve +1'lerinizi bekliyorum.

4 yorum:

  1. yeni kitap çıkarmasını dört gözle beklediğim yazarlardan kendisi , bir türlü gelmiyor ama...

    YanıtlaSil
  2. Evet şimdilik sadece iki kitabı var ama bence ikiside harikaydı. Bizede (eğer çıkarırsa) yeni kitaplarını beklemek kalıyor malesef. Bu arada ilk yorum için teşekkür ederim :)

    YanıtlaSil
  3. Ben de Eylemciye katılıyorum, yeni bir kitap çıkarsa da okusak. Dediğiniz gibi her iki kitabı da birbirinden güzeldi.

    YanıtlaSil
  4. Evet gerçektende harika kitaplar ikiside. Gerçek hayattaki konuları işlemeside ayrı bir okuma isteği uyandırıyor okuyucuda.

    YanıtlaSil

 

Subscribe to our Newsletter

Contact our Support

Email us: Support@templateism.com

Our Team Memebers