2 Ocak 2013 Çarşamba

Hobbit | J.R.R Tolkien

HOBBIT
Yazar: J.R.R. Tolkien
Çevirmen:Gamze Sarı
Sayfa Sayısı:426
Yayınevi:İthaki Yayınları

 Arka Kapak:
Bir İngiliz Edebiyatı Profesörü olan J.R.R. Tolkien bundan yaklaşık yetmiş yıl kadar önce dünyaya bir kitap hediye etti. Bu kitapla birlikte insanlar ilk defa hobbit denen ahaliyle karşılaşıyordu. Cücelerden bile kısa boylu, yemeye, içmeye ve eğlenmeye düşkün, iyi yürekli, mutlu ve kendi küçük köylerinde her tür maceradan uzak yaşayan bir ahaliydi hobbitler. Ta ki büyücü Gandalf onları ziyaret edene kadar. "Hobbit", diğer hobbitlerden aslında hiç de farklı olmayan bir hobbitin, Bilbo Baggins'in fantastik maceralarından oluşuyor. Bilbo Baggins, büyücü Gandalf ve cücelerle birlikte, cücelerin hazinesini kötü ejderha Smaug'dan geri almak için aslında hiç de istemediği bir yolculuğa çıkar. Ama yine de hobbitin içinde henüz keşfedemediği maceracı bir yan vardır ve yolculuk ilerledikçe Bilbo Baggins kendi cesaretinin ve gücünün farkına varmaya başlar.

Yorumum:

Evet,yaklaşık bir hafta önce Hobbit'e başladım.Hazır filmi de çekilmişken önce kitabı okuyayım sonra da filmini izlemek daha keyifli olur dedim ve başladım fantastik edebiyatın temellerinin atıldığı bu kitaba.
Hobbit denen bu ahali cüceler gibi kısa boylu,kendi küçük hobbit kavuklarında sakin bir hayat sürmeyi seven ve maceradan uzak bir ahalidir.Kendi evlerinde misafir ağırlamayı ve çay ikram etmeyi seven bu ahali oldukça eğlenceli geldi bana.

Kitabınn konusuna gelecek olursak;hobbit ahalisinden olan Bilbo Baggins her zaman olduğu gibi kendi kovuğunda sakin bir hayat sürmektedir.Her şeyin sıradan ve yolunda gittiği bir günde elinde asası ile gelen bir büyücü-Gandalf- çalar ansızın kapısını.Hobbit bu büyücünün evine neden geldiğini kendisine sorup dursada misafirperverliği nedeniyle onu evine alıp çay ikram eder.İlk başlarda bu büyücünün ne amaçla evine geldiğini anlayamaz bir süre,daha sonra Gandalf geliş sebebi açıklar.Bu hobbit kovuğa gelmesinin nedeni bir macerada ona ve yol arkadaşlarına katılacak birisini aramasıdır ve bu kişinin Bay Baggins olmasını istemesidir.
Derken ertesi gün kapısı ardı ardı defalarca çalınır,bu gelenler ise yine Gandalf ve bahsedilen maceraya katılacak olan on iki cücedir.İşte büyük serüven burdan sonra başlar.

Eee tabi bu serüvenin amacının ne olduğunu söylemek gerekir elbette.Cücelerin eskilerden kalma büyük bir hazinesi vardır ve bu  hazineden korkunç ejderha Smaug tarafından esir edilmiş ve koruma altına alınmıştır.Cüceler ve liderleri olan Thorin kendi soylarının olan bu hazineyi almak için bu serüvene adım atarlar.Tabiki yanlarında büyücüleri Gandalf ve hırsızları Bilbo Baggins ile birlikte.

Kitap temel olarak böyle başlıyor.Ama emin olabilirsiniz ki ilerleyen kısımlarda Tolkien'ın bu Orta Dünya'da yaratmış olduğu birçok fantastik yaratık ile ve oldukça heyecanlı maceralarla karşılaşacaksınız.Goblinlerden tutun vahşi kurt sürüleri olan warglara kadar,elflerden vahşi kartallara ve daha birçok fantastik ögeye dek soluksuz bir maceraya hazır olun.

Kitap ile ilgili kişisel görüşüme gelecek olursak kitabı gerçekten güzel buldum.Anlatımı çok iyi ve akıcıydı.Sanırım bu akıcılıkta da çevirmenin büyük bir katkısı var.Kitap gerçekten çok hıızlı ve akıcı bir şekilde okunabiliyordu çünkü.Benim için kitabın tek eksiği -SPOILER- ejderha Smaug'un kolay bir şekilde ölmüş olmasıydı.Ama ejderhanın bu kadar basit bir şekilde ölmesinden sonra kitap daha başka nasıl bitebilir diye sorarken kendime kitabın sonlarındaki savaş sahneleri ve aksiyonun bol olduğu kısımlarda bu konuda yanıldığımı anlamış oldum.Kısacası Tolkien bu dünyaya oldukça başarılı ve farklı bir dünya bırakmış.Bence Hobbit'i herkes okumalı.

Fragman:








0 yorum:

Yorum Gönder

 

Subscribe to our Newsletter

Contact our Support

Email us: Support@templateism.com

Our Team Memebers