23 Temmuz 2013 Salı

Anansi Çocukları | Neil Gaiman - Yorum [Kitap Dostları'yla Blog Turu]



-KÜNYE-
Kitap:Anansi Çocukları
Yazar:Neil Gaiman
Tür:Fantastik
Yayınevi:İthaki Yayınları
Sayfa Sayısı:384
Çevirmen:Murat Özbank


-TANITIM-

''Karanlık, korkutucu ve büyülü dünyalara eğlence, mizah ve samimiyetle bambaşka bir tat kazandıran Neil Gaiman, bu kez okurunu, yeryüzü üzerinde söylenegelen tüm öykülerin sahibi örümcek-tanrı Anansinin ve çocuklarının macerasına kulak vermeye çağırıyor. 

Her şey Şişko Charlienin, ölen babasının aslında bir tanrı olduğunu öğrenmesiyle başlar. Bu yetmezmiş gibi Şişko Charlie, Örümcek adında gizemli bir kardeşi olduğunu da öğrenir. Artık hiçbir şey eskisi gibi olmayacaktır; insanlar için de, tanrılar için de...''


Merhabalar!Bugün Mai Kalem olarak benim ilk kez katıldığım bir blog tur ile karşınızdayım.Bu blog turu benim için ilklerle dolu desem yanlış olmaz sanırım.Çünkü hem Mai Kalem olarak ilk kez bir turda yer alıyorum ve tur kapsamında okuyacağımız kitap olan ''Anansi Çocukları'' kitabı da benim okuduğum ilk Neil Gaiman kitabı olması nedeniyle ilkleri yaşıyorum sizin anlıyacağınız.Neyse daha fazla uzatmadan bakalım kitap hakkında neler demişim.(Lütfen yorum bırakmayı unutmayın!)


-YORUM-

Anansi Çocukları benim okuduğum ilk Neil Gaiman kitabıydı ve açıkça söylemek gerekirse kitap bence çok güzel başladı.Yazarın olayları anlatış biçimi oldukça farklıydı.Yani kendine özgü bir dili olduğunu söylemek isterim.Ayrıca çeviri de çok başarılıydı.Uzun cümleleri anlamını kaybettirmeden başarılı bir şekilde çevirmiş çevirmen.Tüm bunlar yeni başladığımda benim için artı etkisi olan faktörlerdi.

Şimdi kısaca kitabın konusundan da biraz bahsedecek olursak: (Bu kısım belki biraz Spoiler içerebilir.)

Şişko Charlie,Örümcek ve Bay Nancy
Anansi Çocukları,kitabın ana karakteri olan Şişko Charlie Nancy adında bir adamın yaşadıklarını anlatmakta.Şişko Charlie’ye bu lakabı babası takmıştır ve o günden  sonra da herkes onu Şişko Charlie olarak tanımıştır.Kitap her şey ana karakterimiz Şişko Charlie’nin babasının ölmesiyle ve daha sonra ölen babasının ‘’Anansi’’ adında bir örümcek tanrı olduğunu öğrenmesi ile başlıyor.Tüm bu akıl almaz şeyler yetmezmiş gibi bir de bir kardeşi olduğunu ve tanrı olan babasının özelliklerinin bu kardeşine geçtiğini öğreniyor.Olaylar da işte tam buradan sonra şekil almaya ve ilginçleşmeye başlıyor.

Bir kardeşi olduğunu öğrenen Şişko Charlie daha sonra bu kardeşine ulaşmaya çalışıyor.Ve bir yolunu da buluyor ama bu yol biraz farklı bir yol.Çünkü yaşlı bir kadın -ayrıca eski yan komşusu- kardeşinin adının ‘’Örümcek’’ olduğunu ve onu ne zaman çağırmak isterse bir örümceğe seslenmesinin yeterli olacağını söylemiştir.Ardından kardeşi hemen orada belirecektir.Aynen de bu yaşlı kadının dediği gibi olmuştur tüm bunlar.

Kuş Kadın ve Kaplan
(''Tüm hikayeler Anansi'ye aittir.'')
Şişko Charlie’nin kardeşi garip bir adamdır.Ve Şişko Charlie ile tanıştıktan sonra Charlie’nin hayatındaki çoğu şey değişmiştir.Çünkü Örümcek,Charlie’nin hayatını deyim yerindeyse cehenneme çevirmiştir.Örümcek her kime ‘’ben Şişko Charlie’yim’’ dese karşısındakiler ona inanmakta ve sanki mistik bir olaymış gibi Örümcek’in  her istediği garip bir şekilde gerçekleşmeye başlamaktadır.Her ne kadar bunlar başlarda ufak tefek şeyler olsa da daha sonra işler çığırından çıkmıştır ve Örümcek,Şişko Charlie’nin sevgilisine kendinin Şişko Charlie olduğunu inandırabilmiştir.Tüm bunların sonucunda ise Charlie artık tüm bunlara bir son vermenin ve kardeşinden kurtulması gerektiğine karar vermiştir.

Bunun sonucunda da kardeşinden kurtulmak için eski bir komşusu olan yaşlı bir kadın yardım almaya başlamıştır.Yaşlı kadın onu bir şekilde Charlie’nin daha önce görmediği garip bir yere yolluyor.Bu yerde tanrı olduklarını söyleyen hayvan-insan karışımı varlıklarla konuşuyor.Bazıları Şişko Charlie’nin babası Anansi’den nefret eden kişiler olsa da daha sonra bir kadın ona yardım etmeyi kabul ediyor.Tabi bu kuşa benzeyen kadın tüm bunlara karşılık bir şey istiyor ondan.Charlie de kardeşinden kurtulmanın bir yolununda bu olduğunu düşünerek kadının istediği anlaşmayı kabul ediyor.Ama Charlie bilmiyor ki bu anlaşmanın karşılığında kuş kadın Anansi’nin Soyuna sahip olacaktır.

Evet kitabın konusu genel olarak böyle.İlerleyen bölümlerde ise kitapta genel olarak Anansi’nin Çocuklarının mücadelelerini ve yaşadıkları olaylar anlatmakta.


Kitabın sonu ise ‘’mutlu son’’ diyebileceğimiz şekilde sonlanıyor ve yazar kitabı kapaktıktan sonra aklımızda hoş bir düşünce bırakıyor.

Kitabın benim için tek bir olumsuz tarafı vardı.O da yazarın bazı yerlerde olay ilerlerken birden olayla alakasız bir kısmı anlatmasıydı.Bu benim için bazı yerlerde konudan kopmama neden oldu.Onun dışında pek bir olumsuz tarafın yoktu kitabın.

Son olarak kitaba verdiğim puana gelecek olursak.Kitaba 5 üzerinden 4 veriyorum.




-ALINTILAR-

''Şişko Charlie babasının mezarına baktı. "Orada mısın?"dedi yüksek sesle. "Eğer oradaysan, dışarı çık.Seninle konuşmam lazım."
Çiçekli mezar taşına yaklaştı ve başını öne eğerek baktı .Tam olarak ne olmasını beklediğini o da bilmiyordu -topraktan bir elin çıkıp bacağını kavramasını filan belki de- ama bir o kadar emindi ki bir şey olacağından..."

"Karanlıkta bir şey güldü."Gözlere gelince,"dedi,"senin gözlerin,eğer şansın varsa,gün ışığında,en bariz olanı görür.,oysa benim halkım seninle burada konuşurken diken diken olan tüylerini,suratındaki dehşet ifadesini görebilir.Hem de gecekaranlığında.Kork benden,Anansi'nin oğlu ve eğer edecek son bir duan varsa,şimdi et."

'Dünya hep aynı dünya olabilir,ama duvar kağıdı değişir.Öyle değil mi?İnsanların öyküsü hala aynıdır,doğarlaribir şeyler yaparlar ve ölüler,ama artık öykünün eskisinden farklı bir anlamı vardır.''


-YAZARIN DİĞER KİTAPLARI-



Son olarak Kitap Dostları'yla Blog Turları'na tura katılmama izin verdikleri için çok teşekkür ederim.Çok eğlenceli bir tur oldu benim için. :)


(Not: Mai Kalem'i Facebook'tan takip etmeyi unutmayın!)

0 yorum:

Yorum Gönder

 

Subscribe to our Newsletter

Contact our Support

Email us: Support@templateism.com

Our Team Memebers