6 Temmuz 2013 Cumartesi

Küller - Ilsa J.Bick | İnceleme [DEX Şöleni]



-KÜNYE-
Kitap: Küller
Yazar: Ilsa J.Bick
Tür: Distopya
Yayınevi: DEX
Sayfa Sayısı: 361
Çevirmen: Barış Emre Alkım


-TANITIM-


''Bir elektromanyetik darbe dalgası çakar gökyüzünde; tüm elektronik aygıtlar parçalanır, bilgisayarla çalışan tüm aletler yok olur ve milyarlarca insan o an, oracıkta ölür.

Hayatta kalan bir avuç insandan biri olan Alex, ölmüş anne babasına ve geçmişte kalan yaşamına veda eder. Çıktığı zorlu yolculukta, Afganistandan yeni dönmüş genç bir asker olan Tom ve büyükbabasını elektromanyetik darbede kaybetmiş olan sekiz yaşındaki Ellie ile karşılaşır.

Bu küçük grup ve hayatta kalan diğerleri için şimdi tüm mesele, yiyecek ve barınak bulmak, kime güveneceklerini iyi bilmek, darbe sayesinde kazandıkları güçleri iyi kullanmak ve bir de kimin insan, kimin artık "değişmiş" ve bir zombiye dönüşmüş olduğunun ayırdına varmaktır.

Her an bizim dünyamızın da başına gelebilecek bir felaketten sonrasını anlatan Küller, okurların elinden düşmeyecek, zaman zaman da kanını donduracak bir serinin ilk kitabıdır.''








-YORUM-

Müthiş bir sondu.Harikaydı desem kesinlikle yanlış olmaz.Gerçekten çok güzel bir sondu.Her ne kadar kitabın bitimine 50 sayfa kala kitaba 4 puan vermeyi düşünsemde bitirdikten sonra 5 puanı sonuna kadar hak ettiği kanaatine vardım.O son 50 sayfada yaşananlar oldukça iyiydi.Yazar finali heyecanın zirvede olduğu bir yer ile noktalamış.Daha nasıl tarif edebilirim bilmiyorum.Siz en iyisi mi bu kitabı bir an önce alıp okuyun.

Kitabın konusundan biraz bahsedecek olursak;Ana karakterimiz Alex Adair  beyninde tümor olan 17 yaşında bir kızdır.Alex’in bir yolculuğa çıkması ile başlıyor hikaye.Sırtında çantası ile gideceği yere yürüyen bir kız Alex.İlerleyen bölümlerde bu yürüyüşü sırasında yaşlı bir adam ve bu adamın sekiz yaşlarında sarışın bir torunu olan Ellie ile karşılaşıyor.Daha sonra ansızın bir şey oluyor.Bir şeyler yolunda gitmiyor.

Bir patlama oluyor ve bu patlama sonrasında elektronik aletlerin hiçbirisi çalışmıyor.Arabalar,telefondan ve diğer elektrikle çalışan her şey.Bu patlama bazı şeyleri de ‘’değiştiriyor.’’Özellikle insanları.Patlama sonrasında insanların çoğu oldukları yerde hayatlarını kaybediyorlar.Bazıları ise ‘’Değişiyorlar’’.Bu değişim onları birer zombi tarzı bir şeye dönüştürüyor.

Kitapta bunun gibi birkaç terim daha var.Onlarda şu şekilde;

Değişmişler-Yani zombiye dönüşen insanlar.
Bağışlanmışlar-Zombiye dönüşmeyen genç insanlar ve çocuklar.
Seçilmişler-Dalga sonrası özel yetenekler kazanan insanlar.

Kitap genel olarak ilerleyen bölümlerde tanışdıkları bir asker olan Tom,ana karakterimiz Alex ve küçük sarışın kız Ellie’nin bu ‘’Değişmişlere'' karşı verdikleri savaşı konu alıyor.Bu üçlü grup birlikte hayatta kalmaya çalışırken birçok şey yaşıyorlar.Değişmişlerle karşılaşıyorlar ve kendi canlarını kurtarabilmek için onlarla savaşıyorlar.Ama bu sonu gelmiş dünyada Değişmişler kadar tehlikeli kişilerler de mücadele etmeleri gerekiyor.Çünkü tıpkı onlar gibi,hayatta kalmak için öldürmeyi bile göze alabilecek sağ kalanlar var.Onların yemeklerini,barınaklarını ve silahlarını almak isteyenlere karşı kendilerini savunmalılar.

-Yazının bundan sonraki kısmı kitap hakkında ÇOK FAZLA SPOILER içermektedir.Kitabı okumayanların bu kısımı okumasını tavsiye etmiyorum!-

İlerleyen bölümlerde Alex,her ne kadar değişmiş zombiler kadar olmasa da kendisinde de bazı değişiklikler fark ediyor.Ama bu değişiklik zarardan çok fayda sağlıyor ona.Çünkü Alex bu yeni yeteneği sayesinde korkunun ve birçok şeyin kokusunu alabiliyor ve değişmişlerin yakınlarda olup olmadıklarını anlayabiliyor.

Kitaptaki ''Değişmişleri'' hep bu tarz hayal etmiştim.
Tüm bunlar olurken,bu zorlu koşullar karşısında verdikleri savaşta Tom yaralanıyor ve Alex ona yardım getirebilmek için ‘’Rule’’ adı verilen bir kasabaya gidiyor.Gittiği yerde oldukça fazla sağ kalmış insanların bulunduğu bir kasabayla karşılaşıyor.Ama bu kasaba normalden biraz farklı bir yönetime sahip.Kasabayı bir Rahip ve Beşli Konsey denilen bir grup yönetiyor.Onlar kimin kasabaya alınacaklarını kiminse alınmayıp gerekirse öldürüleceklerine karar veriyorlar.İşte burada Alex bir çok yeni kişiyle karşılaşıyor.Bunlardan birisi de kasabanın yönetiminde önemli etkisi olan Beşli’den birisi olan Yeager.Bu yaşlı adam biraz farklı birisi.Çünkü o da tıpkı Alex gibi patlamadan sonra bir yetenek kazanmış bir insan.Yeager dokunarak insanların yalan söyleyip söylemediğini anlayabiliyor.

Kitabın uzun bir kısmı Alex’in bu Rule adı verilen kasabada yaşadıklarını anlatıyor.Alex ayrıca bu kasabada yeni bir çocukla tanışıyor.Her ne kadar Tom’u sevse de Chris’e karşı da bir şey hissetmeye başlıyor.Ama tüm bunlara rağmen Alex,Rule’dan kaçıp Tom’u ve Ellie’yi bulmalıdır.Bunun içinde kaçış için plan yapmaya başlıyor.

Planı kitabın sonlarına doğru Jess’in de yardımıyla gerçekleşmeye başlıyor.Ama bu kaçış sırasında Chris,Alex’i bir şey hakkında uyarmaya çalışıyor.Fakat Chris bunu yapamadan Jess ona engel oluyor ve Alex mecbur kalarak ve belki de buradan kaçmanın son çaresinin bu olduğunu düşündüğü için kasabadan kaçarak ayrılıyor.

Alex daha sonra anlıyor ki Chris’in onu uyarmasında bir tuhaflık vardı.Çünkü Rule Kasabası,Değişmişlere karşı mücadele etmiyordu.Onları besliyordu.Bunuda kasabadan zorla yolladıkları insanları Değişmişlere sunarak yapıyorlar.Tıpkı Alex’e yaptıkları gibi.Chris,Alex’i tamda bu konuda uyarmak istiyordu.Ama çok geç kaldı.Çünkü Alex kitabın sonunda ormanda tek başına 5 Değişmişin ortasında yapayalnız ve çaresiz bir şekilde kalıyor.

-SPOILER BİTMİŞTİR-

Biraz kitabın çevirisinden ve yazım hatalarından bahsedecek olursak;Çeviri bence oldukça iyiydi.Özellikle uzun cümleler  gerçekten iyi ve karmaşık olmayan bir şekilde çevrilmişti.Yazım hataları ise yok denilebilecek kadardı.Ben sadece bir-iki tanesine rastladım.

Toparlayacak olursak kitap,konusuyla olsun,diliyle olsun,çevirisiyle olsun gerçekten iyiydi.Beni oldukça tatmin etti.Eğer bu aralar farklı ve çok iyi bir kitap arıyorsanız bu kitabı kesinlikle öneririm.

Son olarak kitaba verdiğim puan;



-YURTDIŞI  KAPAKLARI-



-TANITIM FİLMİ-


-ALINTILAR-

''Herkes çok üzüldüm deyip duruyordu ama üzüldüm demek aslında oh be,benim başıma geleceğine seninkine gelsin,demenin kibar şekliydi.''

''Tanrı güvenilirdir.Dayanmanız için,her sınavla birlikte size kurtuluş yolunu da sunacaktır.''

''Umut,bir gün daha yaşayacağım ve bu bir lütuf,diyebilmektir.''

''Bazen neye ihtiyacın olduğunu bir şeyleri kaybetmeden bilemezsin.''

''Emirlere körü körüne itaat etmek,düşünmeyi bırakmış bir insanın belirtisidir.''



0 yorum:

Yorum Gönder

 

Subscribe to our Newsletter

Contact our Support

Email us: Support@templateism.com

Our Team Memebers