26 Kasım 2013 Salı

4.Kitap Canavarları Blog Turu:Ötekiler Arasında | Jo Walton -Yorum


''John W. Campbell En İyi Yazar, Dünya Fantezi En İyi Roman ve Prometheus En İyi Roman ödüllerine sahip Jo Walton'dan bir başyapıt!''


Kitap:Ötekiler Arasında
Yazar:Jo Walton
Yayınevi:İthaki Yayınları
Sayfa Sayısı:376
Tür:Fantastik
Morwenna Phelps (Mori), perilerin ve insanların dünyası arasında sıkışık bir hayat yaşamaktadır. Gallerde yetişen Morinin en yakın arkadaşları periler ve bilimkurgu romanlarıdır. Deli bir büyücü olan annesi, perileri karanlık bir sona doğru sürüklemeye çalıştığında Mori kendisini topal bırakacak büyülü bir savaşta onunla yüzleşmek zorunda kalır… ve ikiz kız kardeşi ölür.Yaşadığı üzücü olaylardan sonra İngiltereye, onu ve kardeşini doğumlarında terk eden babasının yanına gönderilir. Burada arkadaş bulmakta zorlanan Mori, büyü yaparak kendisi gibi düşünen insanları çevresine toplamak ister, ama yaptığı büyü annesinin dikkatini çeker. Bu durum, Morwennayı yıllardır kitaplardan öğrendiği her şeyi kullanmasını gerektirecek bir hesaplaşmaya doğru sürükler.
Yolu Tolkien, Le Guin ve Vonneguttan geçen herkesin kendisini bulabileceği "anı"lar taşıyan bu eser, fantastik ve bilimkurgu edebiyatının esinlerini bir araya getiriyor. Günlük biçiminde yazılmış olan Ötekiler Arasında sadece bir roman değil, tüm bilimkurgu ve fantastik edebiyat dünyasına topyekûn bir övgü ve selamlama.


-Tur Takvimimiz-


 -Yorum-
Sizinde bildiğiniz gibi 'Kitap Canavarları ile Blog Turları' olarak 4.blog turumuzda Jo Walton'un kaleme aldığı 'Ötekiler Arasında' kitabını inceliyoruz.Turumuzun bu son gününde ben kitap hakkındaki yorumum ile karşınızdayım.İlk önce kitabın konusuna biraz değinecek sonra da kitap hakkındaki olumlu-olumsuz fikirlerimi söyleyeceğim.Hadi başlayalım!

Kitabımız iki kız kardeşin -Morwenna ve Morganna- bir gece yaşadıkları yeri kirleten bir fabrikanın yanında bulunan bir nehre gitmeleri ile başlıyor.Burada bulunmalarının sebebi ikisinin de inandığı ''perilerin'' onlara bir görev vermesidir.Periler onlara nehri kirlilikten arındırmaları ve fabrikanın kapatılması görevini vermiştir.İlginçtir ki,kendilerinin bile inanmadığı bir şekilde perilerin onlara verdikleri özel bir çiçek ile bunu başarabilmişlerdir.
Daha sonra 4 yıl ileri gidiyoruz ve ana karakterimiz Mori'nin hayatını okuyoruz.Mori,perilerin ve insanların dünyası arasında sıkışıp kalmış,bir ayağı sakat olan ve bilimkurgu romanlarının hastası bir kızdır.3 teyzesiyle yaşayan Mori,daha sonra mecbur kalarak yatılı bir okula gönderiliyor.Bundan sonra da Mori'nin arada sırada gördüğü perilerle konuşmalarını,annesinin nasıl birisi olduğunu ve neden ondan kaçmasının gerekli olduğunu okuyoruz.
Kitap hakkındaki düşüncelerime gelirsek;Bazı yerlerde yazarın olaylarla pek ilgisinin olmadığını zannettiğim olayları uzun uzadıya anlatması -soy ağaçları gibi- biraz sıkılmama neden olmuştu.Ama buna rağmen yazarın üslubu sadeydi,yani hızlı bir şekilde okumamızı sağlıyor.

Kitabı okurken sıkılmamızı engelleyen bir başka neden ise kitabın Mori adlı karakterin günlüğü tarzında yazılmış olmasıydı.Bu en azından,olaylara daha rahat uyum sağlamayı ve çok fazla sıkılmamama neden oldu.
''Günlük biçiminde yazılmış olan Ötekiler Arasında sadece bir roman değil,tüm bilimkurgu ve fantastik edebiyat dünyasına topyekün bir övgü ve selamlama.'' diyor arka kapak kitap hakkında.Ve çok da doğru söylüyor.Çünkü yazar Tolkien'den tutun Le Guin'e,Vannegut'a ve bilimkurgu ve fantastik edebiyata dair birçok önemli eserden bahsederek bir nevi onlara olan saygısını belirtiyor.Bunu zaten romanımızın sonundaki kitapta bahsi geçen 154 adet eserin listesi ile de anlayabiliyoruz.

Kısacası Ötekiler Arasında kitabı bana göre bazı eksiklikler ve biraz da hareket eksikliği dışında okunabilecek bir kitaptı.Tavsiye ederim.

0 yorum:

Yorum Gönder

 

Subscribe to our Newsletter

Contact our Support

Email us: Support@templateism.com

Our Team Memebers