24 Nisan 2014 Perşembe

8.KCBT:Umut Bıçağı | Patrick Ness -Yorum


''Öfkeli adımlarla ilerleyen,dehşet verici,heyecanlı ve etkileyici...''

Kitap:Umut Bıçağı
Yazar:Patrick Ness
Yayınevi:DeliDolu
Sayfa Sayısı:472
Tür:Fantastik
Puan:4/5
Aklınızdan geçen tüm düşünceler başkaları tarafından duyulsa neler hissederdiniz? Hiçbir sırrın saklanamadığı bir yer gerçekten var mı? Toddun yaşadığı kasaba işte tam da böyle bir yer. Nüfusu sadece erkeklerden oluşan bir kasabayı etkisi altına alan "ses" virüsü yüzünden kimsenin huzuru kalmadı. Zihinlere sinsice sızan düşünceler yaklaşmakta olan büyük bir savaşın habercisi sayılabilir mi? Kasabada kalan son çocuk olan Todd için tek kurtuluş yolu kaçmak görünüyor. Peki ama nereye?..

-Tur Takvimi-

-Yorum-
Prentisstown kasabası oldukça sıradışı bir yerdir.Bu kasabada sadece erkekler yaşamakta ve tüm bu insanlar SES adını verdikleri bir tür virüs yüzünden birbirlerinin düşüncelerini duyabilmektedirler.Bu kasaba ilginç olduğu kadar bazı sırlar da saklamaktadır.Kasabada kalan son çocuk Todd Hewitt'in ise kasabadaki herkesin değimiyle 'erkek' olmasına sadece 1 ay kalmıştır.Yani 13.doğum gününe.Todd doğum gününden yalnızca bir ay önce çok ilginç bir şey fark ediyor. Daha doğrusu bir yer buluyor. SES'in duyulmadığı bir yer.Ama bu imkansızdır.Çünkü yıllardır böyle bir şeye kimse rastlamamıştır.

Todd burayı bulduktan sonra kasabada bazı olaylar meydana gelmeye başlar. Kasabadakiler Todd'u aramakta ve olacak olan kötü şeyler yüzünden onu suçlamaktadır. Todd'un tek çaresi ise kasabadan bir an önce kaçmasıdır.
Bu yolculuğunda kendisinin henüz bilmediği şeyleri öğrenecek ve henüz hayatı boyunca görme fırsatı yakalayamadığı bir şey ile karşılaşacaktır.Daha doğrusu birisi ile.
Kitabı okurken ilk 30-40 sayfada hikayeye uyum sağlamak için biraz çaba sarf ettim. Ama bu kısımdan sonra olaylar açılmaya ve bazı soru işaretleri ortadan kalkmaya başladı.Tabi bununla beraber başka soru işaretleri de meydana geldi.
Ama kitap gerçekten çok akıcı ilerledi.Konusu da alışılagelmiş bir konu değil,yani benim hoşuma gitti gerçekten.

Todd Prentisstown'dan ayrılmadan önce babası yerine koyduğu kişi,yani Ben ona bir harita vermişti ve Prentisstown'dan başka bir yerleşim yerine gitmesini söylemiştir.Uzakdal'a.Ben,Todd'un burada güvende olacağını söylemiştir. Todd'un Uzakdal'a olan seyahati sırasında yaşadıkları ve Uzakdal'da karşılaştıkları,öğrendikleri yeni şeylerle birlikle biz de kitabı okurken yeni şeyler öğreniyoruz.Yani bir nevi kendimizi Todd'un yerine koyuyoruz.Çünkü o da tıpkı biz gibi bu yer hakkında hiçbir şey bilmiyor.

İlerleyen bölümlerde Todd'un her şeye rağmen güzel şeyler olacağına dair umut beslediğini ve ne olursa olsun vazgeçmemesi gerektiğini okuyoruz. Ama tüm bu umuda rağmen Todd istediği şeye kavuşup güvenli bir hayat kurabilecek mi,yoksa peşindeki düşmanlara yenik düşüp vaz mı geçecek?Bu kitabın ana fikri de zaten bundan ibaret diyebilirim.
Kitaptaki karakterler.
Son olarak,kitaba dair düşüncelerim oldukça pozitif,kitap bittikten sonra bize yine bazı soru işaretleriyle veda ediyor ve gelecek kitaba dair meraklanmamıza sebep oluyor.Bakalım gelecek kitapta neler olacak. Şimdilik benden bu kadar :)

0 yorum:

Yorum Gönder

 

Subscribe to our Newsletter

Contact our Support

Email us: Support@templateism.com

Our Team Memebers