19 Şubat 2014 Çarşamba

Yorum:Vampir Akademisi | Richelle Mead



Kitap:Vampir Akademisi
Yazar:Richelle Mead
Yayınevi:Artemis
Sayfa Sayısı:376
Tür:Fantastik
Puan:5/5
Lissa Dragomir, bir Moroi prensesi:
Sihir dünyasıyla arasında kopmaz bir bağ olan ölümlü bir vampir. Vampirlerin en vahşisi ve en tehlikelisi, ölümsüz Strigoilerden her daim korunması gerek.
Lissanın en yakın arkadaşı Rose Hathawayin damarlarında akan insan ve vampir kanının güçlü karışımı onu bir Dhampir yapıyor. Ve Rose kendini, arkadaşı Lissayı -genç kızı içlerinden biri yapmayı kafaya koymuş Strigoilerden- koruduğu tehlikeli bir hayata adamış.
Rose ve Lissa, iki yıl süren kaçak özgürlüklerinin ardından yakalanıyor ve Montana ormanlarının derinliklerine gizlenmiş Aziz Vladimir Akademisine sürükleniyor. Rose, Dhampir eğitimine devam edecek. Lissa da zaten elit Moroi toplumunun Kraliçesi... Ve iki kız, Akademide yine birçok kalp kıracak.
Lissa ve Roseun Aziz Vladimirden kaçmasına sebep olan korkuydu. Evet, çünkü Akademinin demir kapıları ardındaki hayat, akıl almayacak kadar tehlikeli. Moroiler iğrenç ayinler düzenliyor ve onların bu gizli kapaklı doğası ve gece aşkı, sosyal karmaşalarla dolu enigmatik bir dünya yaratıyor.
Rose ve Lissa, bu tehlikeli ortamda kendi yönlerini bulmak, yasak aşkın cazibesine karşı koymak ve Strigoilerin Lissayı sonsuza dek kendilerinden birine dönüştürmesine fırsat vermemek için sürekli savunmada kalmak zorunda!

-Yorum-
Kitabımızın ana karakteri olan Rose Hathaway bir "Dhampir".Yani yarı insan yarı vampir diyebiliriz.Rose bir gardiyan. Bir Moroi prensesi olan Lissa Dragomir’in gardiyani.Lissa ise Rose’un en yakın arkadaşı. Moroiler safkan vampir diyebiliceğemiz bir sınıfa aitler.Ayrıca elementleri de kontrol etme gücüne sahipler. Her Moroi bir elementte ustalaşıp ona hükmedebilmektedir.Rose ve Lissa birbirlerine bir çeşit zihin bağı ile bağlılar.Bu sayede de Rose,Lissa için yaklaşan tehlikelerden haberdar olabiliyor.
Her neyse,gelelim hikayemizin düşmanlarına. Bir diğer vampir ırkı olan Strigoiler ise karanlık tarafta olan ve Moroi kanı ile beslenerek güç kazanan varlıklar. Strigoiler,Morilerin aksine elementler üzerinde kontrol sahibi değiller ve gün ışığına da çıkamıyorlar.

Irkları anlattıktan sonra birazda kitabın başlangıcına ve olayların gelişine biraz değineyim. 2 yıldır peşindeki düşmanlardan kaçan Rose ve Lissa bir gün Aziz Vladimir Akademisi  -Rose ve Lissa'nın daha önceden okudukları okul-  tarafından gönderilen gardiyanlar tarafından yakalanır ve tekrar ait oldukları yere yani Vladimir Akademisi’ne getirilirler. Çünkü Prenses Lissa dışarıda güvende değildir.Kitabin ana teması  genel olarak böyle.Daha sonra Lissa ve Rose’un akademide yaşadıkları trajedilere ve öğrendikleri sırlara tanıklık ediyoruz.

Vampir Akademisi filminin fragmanlarını kitaba başlamadan önce izlediğim için kitabı okurken sürekli filmdeki karakterleri canlandırdım gözümde,o yüzden şu oyuncu bu karakteri yanşıtmış ya da yansıtamamış diyemeyeceğim. Zaten genel olarak hem kitaptaki hem de filmdeki karakteri beğendim ve kolay uyum sağladım.Ayrıca kitabı okurken hiç sıkılmadım desem kesinlikle yanlış olmaz diye düşünüyorum.Çünkü kitap çok akıcıydı ve çok çabuk ilerledi benim için.Yazarın kitabın başında bahsettiği olayları sonlara doğru birbirine güzel bir şekilde bağlaması ve merak duygusunu hissetirmesi de çok hoşuma gitti.

Bir de Vampir Akademisi’ni okurken daha önceden okuduğum Melez Sözleşmeleri serisi ile bazı benzerlikleri olduğunu fark ettim. Aslında Melez Sözleşmeleri,Vampir Akademisi’nden birazda olsa etkilenmiş demek yanlış olmaz bence. Vampir Akademisi’nde Lissa ve Rose arasındaki zihin bağı,Melez Sözleşmeleri’nde ise Seth ve Alex'in Apollyon güçleri sayesinde olan bağları bu benzerliklerin en kolay fark edileni sanırım. Ama yine de kitabı okurken buna çok takılmadım ve kitabı zevk alarak okudum.

Değinmek istediğim son konu ise Vampir Akademisi’nin ilk kitabında düşman ırk olan Strigoilere -daha doğrusu bir tanesine- kitabın son 50 sayfasına kadar rastlamamamıza rağmen ve buraya kadar ki olayların akademide yaşananları anlatmasına rağmen kitap temposunu düşürmedi ve sıkmadı. Ama ikinci kitapta umarım daha fazla Strigoi ve onlarla yapılacak olan savaşlara tanıklık ederiz.

Kitapta geçen ırkları anlatan,film için yapılmış ve filmden de birçok sahne içeren bu videoya da bir göz atabilirsiniz:



2 yorum:

  1. Aa ben de bugün yaptım yorumunu :D Ve ben de Melez Sözleşmeleri'nin temeline çok benzettim ya, sadece orada melez-safkan ilişkisi yasaktı, burada değil :S

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aynen kesinlikle.Birazdan bakıyorum bu arada yorumuna :)

      Sil

 

Subscribe to our Newsletter

Contact our Support

Email us: Support@templateism.com

Our Team Memebers