10 Temmuz 2014 Perşembe

Yorum: Kuralsız | Veronica Roth

''Tek bir seçim, Seni yok edebilir.''

Kitap:Kuralsız
Yazar:Veronica Roth
Yayınevi:Artemis Yayınları
Sayfa Sayısı:516
Tür:Distopya
Puan:4,5/5
Tek bir seçimFedakarlık gerektirir
Tek bir fedakarlıkKayıp getirir
Tek bir kayıpSorumluluk haline gelir
Tek bir sorumlulukSavaş demektir
Tek bir seçimSeni yok edebilir
Her seçimin bir sonucu vardır. Tris sevdiklerini -ve kendini- kurtarmak zorunda. Üzüntü, fedakarlık, kimlik, bağlılık, kurallar ve aşkla ilgili sorunlarla boğuşurken bu hiç de kolay olmayacak. Üstelik savaş başlıyor ve herkes tarafını seçmek durumunda. Ancak geri dönüşü olmayan bir yola giriyorsan, zafer getireceğini umduğun seçim, tüm hayatını altüst edebilir.


-Yorum-
Sonunda serinin ikinci kitabına başlayabildim. İlk kitabı okuyalı uzun bir zaman olmuştu. Bu yüzdende Kuralsız'a başlarken ilk kitaptaki bir takım olayları unutmuş olabilirim diye tereddüt ettim ama kitaba başladığımda olaylara çabuk uyum sağladım diyebilirim. Ve açıkçası Tris'in dünyasını özlediğimi de söyleyebilirim sanırım :)

İlk kitap Uyumsuz,Tris ve diğerlerinin Bilgelik'in saldırısından sonra saklanmak için şehirden kaçmaları ile son bulmuştu sizin de bildiğiniz gibi. Kuralsız ise Tris ve sağ kalanların Dostluk yerleşkesine sığınmaları ile başlıyor. Bilgelik'i geçici olarak alt etmiş olsalar da yeni bir savaşın yakın olduğunu bilen Tris bir seçim yapmak zorunda kalacak.Yaklaşan savaşla birlikte topluluklar da saflarını almaya başlıyor. Bilgelik, Cesurların yarısı ile birlikte işbirliği yaparken Tris ve diğerleri de müttefik arayışı içine giriyorlar. Ama kalan topluluklar bile onlara güvenmezken onlar nasıl güvenebilecekleri bir sığınak bulacaklardır?


Serinin ikinci kitabında ilk kitaba oranla topluluklar hakkında daha fazla bilgi ediniyoruz. Dostluk,Dürüstlük gibi toplulukların yaşadıkları yerleri ve koşulları daha rahat kavramaya başlıyoruz. Bu kısımların anlatıldığı betimlemeler sayesinde de bazı şeyleri kafamızda daha kolay canlandırabiliyoruz. Bununla birlikte yeni karakterlerle de karşılaşıyoruz.


-SPOILER-
Birde Kuralsız'da Bilgelik topluluğunun asıl amacının ne olduğunu daha iyi anlıyoruz. Bilgelik,yani Jeanine Matthews Uyumsuzları da etkileyebilicek bir similasyon geliştirmek istiyor. Böylece tüm toplulukları kontrol edip hepsine hükmedebilecektir. Ama bunu yapabilmesi için Fedakarlık topluluğunun sakladığı bir bilgiye ulaşmak zorunda,bu yüzden de Tris ile yüz yüze gelmek tek seçeneği haline geliyor.
Ama bazı şeyler görüldüğü gibi değil. Fedakarların sakladığı bilgi açığa çıktığında tüm topluluklar bundan etkilenecek ve yeni bir şey,geldiğini haber verecek.
-SPOILER BİTTİ

Birde sevmediğim birkaç kısımdan bahsedeyim: Öncelikle bu kitapta sık sık karşılaştığımız Tris-Dört atışmalarını okumaktan biraz da olsa sıkıldım. Yani sürekli liseli aşıklar gibi birbirlerine atar yapıp durdular :D Bir de neden bilmiyorum ama ben bu kitapta karşılaştığımız yeni karakterlere ısınmakta biraz sorun yaşadım. Bunun dışında kitap oldukça iyiydi diyebilirim.

Son olarak; OMG! O son da neydi öyle? Çok heyecanlı bir yerde bitti. Final kitabında bambaşka şeyler olacak gibi. Okumak için sabırsızlanıyorum.


2 yorum:

  1. Evet Kuralsız süper bir şekilde son bulmuştu. Dört-Tris atışmalarının gereğinden fazla olduğunda hemfikirim.Yinede kitabı daha çekici kıldanda bu nedense. Güllük gülistanlık bir ilişkileri olsaydı, Trisin içgüdülerine güvenip, bildiğini okuduğunda,herşeyi göze alarak büyük bir fedakarlık yaptığını söyleyemezdim. İlk tartışmalar her zaman daha kolay unutulur :)

    Son kitabıda okudum başlarda biraz fazla -normal- olaylar olduğunu düşünsemde ilerleyen sayfalarsa beni kendine çekti ve çok gerçekçi ve bana göre en muhteşem sonla bitti :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yorumun için teşekkürler. Son kitap hakkında çok fazla olumsuz yorum okudum ama bakalım bir de kendim okuyup göreceğim :D

      Sil

 

Subscribe to our Newsletter

Contact our Support

Email us: Support@templateism.com

Our Team Memebers